Графік роботи офісу

пн - пт 9:00 - 18:00

сб 10:00 - 16:00

Рулонні штори: які бувають і як правильно вибрати

22.01.2024 383

Зміст

– Як влаштовані ролети, у чому їхня перевага і недоліки
– Які бувають рулонні штори

  • Тип кріплення
  • Системи рулонних штор
  • Способи управління ролетами
  • Світлопроникність ролет

Як влаштовані ролети, у чому їхня перевага і недоліки

Про рулонні штори покупець дізнався всього кілька років тому, але за цей час “новинка” встигла неабияк потіснити на ринку звичні жалюзі. І не дивно. Ця конструкція набагато легша і зручніша, легко вписується в будь-який дизайн, від традиційного до суперсучасного. Видове розмаїття, пропоноване ринком, у рази більше. Без перебільшення, кожен легко підбере собі конструкцію, колір і матеріал залежно від загального стилю, в якому оформлено приміщення, і товщини гаманця власника.

ролеты это

Ролети являють собою відріз полотна, одним кінцем закріпленого на валику, на який воно намотується за допомогою підйомного механізму. За допомогою запірного механізму можна зафіксувати полотно на бажаному рівні, регулюючи ступінь освітленості кімнати. Ось список найочевидніших переваг рулонних штор, що забезпечують їм постійно зростаючу популярність.

  • Ролети займають мінімум місця, що дає змогу не перевантажувати простір, створювати лаконічні інтер’єри. Рулон без рами в згорнутому стані має діаметр близько 2 см.
  • Матеріал з просоченням зі спеціального складу, не вигоряє на сонці протягом багатьох років експлуатації.
  • Конструкція забезпечує постійний натяг полотна, воно не провисає, не збирається гармошкою.
    Можуть за бажанням служити самодостатнім компонентом оформлення вікна або органічно доповнювати гардини. Вписуються в інтер’єр будь-якого стилю.
  • Не притягують і не накопичують пил, відштовхують вологу і бруд. Для підтримки зовнішнього вигляду досить просто протерти їх від пилу.
  • Для встановлення не потрібне складне обладнання, з цим зможе впоратися практично кожен.
  • Рулонні штори щільно прилягають до склопакета, не залишаючи зазорів по краях, не заважають відчиняти і зачиняти віконні стулки.

Відносних недоліків у рулонних штор два.

  • Вартість ролет вища, ніж звичайних. Хоча діапазон цін завдяки великій різноманітності матеріалів і різних типів конструкції досить широкий.
  • Їх не можна прати в пральній машині. Щоб очистити їх і не змити просочення, потрібно промити їх м’якою губкою в теплій мильній воді або раз на кілька років відносити в хімчистку.

рулонные шторы

Які бувають рулонні штори

Вони розрізняються за кількома параметрами. Вони можуть кріпитися на самій віконній рамі або на стіні як багет. Для багатостулкових вікон хороший варіант, коли кожен рулон кріпиться безпосередньо на або над віконною стулкою. А оскільки вікна бувають дуже різними як за висотою, так і за шириною, то найчастіше ролети виготовляють за індивідуальними розмірами замовника. Зустрічаються рулони шириною від 600 до 1800 мм. По довжині полотно зазвичай перекриває підвіконня на 1,5 мм.

Тип кріплення

Існує 2 типи кріплення ролет. Це може бути двосторонній скотч. Добре для легких, невеликих конструкцій, забезпечує максимально простий монтаж. Тільки не варто вішати ролети з таким кріпленням на південній стороні. Від великої кількості сонця клей втратить жорсткість і потече. Перевага такого способу в тому, що він дає змогу закріпити ролету прямо на ПВХ-рамі або на склі. Більш надійний спосіб кріплення – на шурупах або саморізах. Витримує конструкцію великих габаритів, використовується найчастіше. У цьому разі кріпити ролету потрібно або на стіні над вікном, або на верхній планці власне віконного отвору. До стіни прикручується тримач або короб, в який потім вставляється валик.

Системи рулонних штор

Відкрита система. Являє собою ролик з алюмінію з кріпленнями. Підйомним механізмом у цьому разі слугує звичайний ланцюжок. Це найпростіший, найлегший і найбюджетніший варіант.

Закрита система. У цьому разі ролик закріплюється всередині спеціальної касети-короба. Рулон тут краще захищений, система надійніша і довговічніша. У складеному вигляді такий короб практично не помітний, оскільки зливається з віконною рамою.

Система “день-ніч” або зебра. Надає найбільший діапазон регулювання освітленості. У ній напівпрозорі і щільні смуги чергуються і можуть бути зміщені відносно одна одної різною мірою, перекриваючи сонячне світло майже повністю або відкриваючи йому максимальний доступ. Існує в 2-х варіантах: з підйомною конструкцією або фіксована (без вала).

Детальніше:

Тканевые ролеты ДЕНЬ-НОЧЬ

Тканинні ролети ДЕНЬ-НІЧ Система 3D-Shade. Більш просунутий варіант системи “день-ніч”. Тут елементи можуть переміщатися не тільки у вертикальній, а й у горизонтальній площинах. Завдяки цьому така штора нагадує жалюзі. Мансардна система. Робить можливим монтаж рулонних штор на вікнах з нестандартною геометрією, гарантуючи рівномірне прилягання полотна до поверхні скла на всій площі.

Способи управління рулонними шторами

Вони можуть бути:

  • з ручним,
  • автоматичним керуванням
  • або на пружині.

Ручне – це ланцюжок, закріплений кільцем на одному кінці валика. Приводиться в рух руками. Пружина являє собою більш просунутий варіант такого кріплення. Якщо ж на валику закріплюється двигун, то він приводиться в рух кнопкою вимикача або з пульта. Що більш зручно, оскільки дає змогу дистанційного керування, але така конструкція водночас є наймасивнішою. Дивіться наш розділ Автоматика для штор, там все про автоматичні ролети на вікна.

Світлопроникність ролет

Ринок пропонує величезну різноманітність матеріалів для виготовлення рулонних штор. Колірна і фактурна палітра практично нічим не обмежена. Але, крім того, полотно може бути різної щільності, від серпанкового, практично прозорого, до блекауту, що зовсім не пропускає світло. Такі штори настільки щільні, що можуть служити додатковим засобом звукоізоляції і відмінно підійдуть для дитячої кімнати або спальні. Існує великий діапазон затемнюючих штор-дімаут для залів, приймалень і кабінетів, що перекривають потік світла в межах від 5 до 20%. Напівпрозорі полотна забезпечують затемнення до 45%, прозорі – до 35%. Такі ролети часто комбінують зі звичайними гардинами.

 

ролеты в офисе

Тканина, яка використовується для виготовлення штор рулонних, може бути натуральною, зі змішаним складом або синтетичною. Іноді виробник пропонує комбіновані моделі. Так можна зустріти полотна, сплетені з суміші бавовняних ниток і скловолокна, віскози в комбінації з сатином або повністю виготовлені з деревини, що нагадують циновку або бамбук. Залежно від призначення приміщення, де висітимуть ролети, замовник обирає тканину з різними властивостями – з максимальним світло- і шумопоглинанням, з посиленим захистом від забруднення або пиловідштовхувальну.

На завершення

Правильно підібрані рулонні штори відмінно доповнять будь-яке пластикове вікно. Послужать сучасним і стильним аксесуаром. Захистять від палючого сонця літнім днем або від світла вуличних ліхтарів і цікавих очей вночі. Допоможуть створити затишок і неповторний колорит у Вашому приміщенні.